Friday, 5 December 2014

Hukum Untuk Orang Islam Menyebut "REST IN PEACE"


ISU : Apakah hukum utk org Islam menyebut "REST IN PEACE - RIP" pada ketika m'dengar seorang yg bukan Islam meninggal dunia ? Adakah ia bergantung pada niat ? Bagaimana jika ucapan itu hanya sebagai penghormatan sesama manusia ?

PENJELASAN :
Secara dasarnya Islam m'benarkan ucapan yg baik t'hadap org bukan Islam atas dasar kemanusiaan & penghormatan t'hadap hak mereka dlm melaksanakan agama mereka . Ini dapat dikiaskan dgn p'hormatan Rasulullah S.A.W apabila Baginda b'diri menghormati jenazah s'seorang Yahudi yg lalu d'hadapan Baginda .

Dua perkara penting dlm isu m'beri ucapan kpda org bukan Islam :
1) Niat s'seorang dlm m'berikan ucapan t'sebut. Sekiranya sesuatu ucapan d'berikan dgn niat m'benarkan kepercayaan sesuatu agama yg jelas b'tentangan dgn Islam , maka ia adalah dilarang . Sementara  sekiranya ia d'ucap sekadar p'hormatan secara umum, maka ia adalah harus !

2) latarbelakang tradisi istilah yg d'ucapkan . Sekiranya ia m'jadi sebahagian dari amalan k'agamaan maka ia dilarang .

Dalam konteks ucapan Rest in Peace , ia adalah satu bentuk ucapan doa yg biasa d'ucapkan dlm agama Kristian t'utama dlm mazhab Katolik sejak abad ke-18. Ia juga biasanya d'ukir d'batu nisan mereka yg telah meninggal dunia d'kalangan masy.Kristian. Versi penuh ucapan t'sebut yg berasal dari bahasa Latin itu ialah "May his soul and the souls of all the departed faithful by God's mercy rest in peace"

Ia juga mengandaikan org bukan Islam t'sebut akn m'dpt rahmat dari Tuhan sebagaimana doa asal yg d'sebut dlm bahasa Latin . Sedangkan dari sudut akidah Islam s'seorang yg mati dlm kekufuran tidak akn mendapat keampunan dan rahmat dari Tuhan . 

Ini berdasarkan ayat Al-Quran , Surah Al-Taubah:113,
"Tidaklah dibenarkan bagi Nabi dan orang-orang beriman meminta ampun bagi orang-orang musyrik sekalipun orang itu kaum kerabatnya sendiri , sesudah nyata bagi mereka bahawa orang-orang musyrik itu ahli neraka"

Oleh yg demikian seorang Islam adalah amat tidak digalakkan utk m'ucapkannya kepda s'orang bukan Islam .

Walaubagaimanpun Islam tidak melarang s'seorang Islam m'ucapkan simpati t'hadap keluarga org bukan Islam yg meninggal dunia dgn ucapan yg tidak memberi implikasi keagamaan sperti "Saya bersimpati dgn apa yg berlaku kepada anda" atau " kami mengucapkan kesedihan atas kehilangan si fulan dari keluarga anda"

Wallahu'Alam
Sumber : Buletin Al-Ifta

Seringkali kita nampak org Islam dok asyik menyebut p'kataan RIP ni ! terutama sekalinya golongan remaja . yess ! thats why la nak kongsi . dah tahu jugakan bila masa ianya jadi harus & d'larang . geram juga bila nengok ayat " RIP for my kucing " "RIP for my itu ini & blablabla. suka sgt dgn p'kataan RIP tu . huhu. Seboleh-boleh & sebaik-baiknya jgnlah d'gunakan perkataan itu ya sygg . :)

Saturday, 12 July 2014

Segmen Blogwalking "Pink Lady"

http://iolacaviarofficial.blogspot.com/2014/07/2-segmen-blogwalking-pink-lady.html
Klik SINI utk join.
"PINK LADY" wuuuuu , nmpak jak title tu terus mau join laju2. haha. okay, x perlu korang tnya aku suka pink atau tidak. tngok belogg jak pun dah boleh tau yg aku sngt fanatik dgn pink.

Before I start , aku nak tnjuk 1 gmbar yg sdh agak lama aku simpan dlm pendrive aku . hehe . 
*gmbar ni aku simpan dari aku f1 lagi . x pernah padam2 . hehe . really loved this picture . dunno why :') *


Aku minat  PINK since aku primary school lagi smpailah sekarang. kira setia gila gila mau mati lah dgn c'pink ni. Tapi tipulah kalau selama aku bersama dgn c'pink ni xda masalah yg datang. banyak sbenarnya ! masalah yg paling besar ialah bila aku buat kesilapan untuk menduakan c'pink. As you know , hati manusia ni kan pandai berubah2. lewls.
Masa aku d'ting.3, aku mula b'paling arah kpada sepupu c'pink iaitu c'merah. entahlah mcm mana aku boleh t'tarik dgn dia. Mulanya aku just minat biasa2 jak tapi kemudian aku mula addicted dgn c'merah atas sbab2 t'tentu. haha ! Aku makin rapat dgn c'merah dan c'pink pun mula terabai. 

Sejujurnya, perasaan sayang aku dgn c'pink ni x prnah hilang . aku tetap sayang dia even aku spent time tuwentiforhawers(24hour) dengan c'merah. then , pada satu hari tu, masa aku kemas2 barang kat dalam bilik, aku t'nampak c'pink yg dah x seberapa nak lama aku tinggalkan. masa tu aku mcm " weiiii , aku rinduuuuuuu PINK aku !!!" terasa kejam pulak diri ini. 
Yalah ! sekian lama aku bersama dgn c'PINK, senang2 jak aku curang dgn c'merah. huhhhh, pada masa tu aku mula sedar akan kesilapan aku dan pada masa itu jugalah aku buat kptusan utk kembali bersama dgn c'pink. Lepasni , x mau lagi ulang kesilapan yg sama . Pink akn teman aku sampai lah aku dah kahwin even dah tua kerepot nanti sekalipun . haha ! biarlah aku b'sama dia selamanya dan bahagia menjadi "PINKY GIRL'S" hehehe .


 Kisah d'atas adalah 100% benar, cuma ayat'y saja mengandungi unsur2 ke-merapu-an. hahaha.
Much LOVE
  utk PINK LADIES sekalian. muahh muahh. hha XD

Saturday, 28 June 2014

Top Commentators Giveaway by Shikin@Nazeck.

http://drshikinzainal.blogspot.com/2014/06/top-commentators-giveaway-by.html
*tamat bila-bila masa*


PEMILIHAN PEMENANG :
Top commentator x2 [UPDATE]
1 box KWhite38 collagen (RM120) + 
2 Shiseido Mask (RM5).

3rd - 10th [UPDATE] :
2 KWhite38 collagen (RM12) +
1 Shiseido Mask (RM2.50)

Random.org :
 1 KWhite38 collagen X 20 person 
1 Shiseido Mask X 15 person