Friday, 5 December 2014

Hukum Untuk Orang Islam Menyebut "REST IN PEACE"


ISU : Apakah hukum utk org Islam menyebut "REST IN PEACE - RIP" pada ketika m'dengar seorang yg bukan Islam meninggal dunia ? Adakah ia bergantung pada niat ? Bagaimana jika ucapan itu hanya sebagai penghormatan sesama manusia ?

PENJELASAN :
Secara dasarnya Islam m'benarkan ucapan yg baik t'hadap org bukan Islam atas dasar kemanusiaan & penghormatan t'hadap hak mereka dlm melaksanakan agama mereka . Ini dapat dikiaskan dgn p'hormatan Rasulullah S.A.W apabila Baginda b'diri menghormati jenazah s'seorang Yahudi yg lalu d'hadapan Baginda .

Dua perkara penting dlm isu m'beri ucapan kpda org bukan Islam :
1) Niat s'seorang dlm m'berikan ucapan t'sebut. Sekiranya sesuatu ucapan d'berikan dgn niat m'benarkan kepercayaan sesuatu agama yg jelas b'tentangan dgn Islam , maka ia adalah dilarang . Sementara  sekiranya ia d'ucap sekadar p'hormatan secara umum, maka ia adalah harus !

2) latarbelakang tradisi istilah yg d'ucapkan . Sekiranya ia m'jadi sebahagian dari amalan k'agamaan maka ia dilarang .

Dalam konteks ucapan Rest in Peace , ia adalah satu bentuk ucapan doa yg biasa d'ucapkan dlm agama Kristian t'utama dlm mazhab Katolik sejak abad ke-18. Ia juga biasanya d'ukir d'batu nisan mereka yg telah meninggal dunia d'kalangan masy.Kristian. Versi penuh ucapan t'sebut yg berasal dari bahasa Latin itu ialah "May his soul and the souls of all the departed faithful by God's mercy rest in peace"

Ia juga mengandaikan org bukan Islam t'sebut akn m'dpt rahmat dari Tuhan sebagaimana doa asal yg d'sebut dlm bahasa Latin . Sedangkan dari sudut akidah Islam s'seorang yg mati dlm kekufuran tidak akn mendapat keampunan dan rahmat dari Tuhan . 

Ini berdasarkan ayat Al-Quran , Surah Al-Taubah:113,
"Tidaklah dibenarkan bagi Nabi dan orang-orang beriman meminta ampun bagi orang-orang musyrik sekalipun orang itu kaum kerabatnya sendiri , sesudah nyata bagi mereka bahawa orang-orang musyrik itu ahli neraka"

Oleh yg demikian seorang Islam adalah amat tidak digalakkan utk m'ucapkannya kepda s'orang bukan Islam .

Walaubagaimanpun Islam tidak melarang s'seorang Islam m'ucapkan simpati t'hadap keluarga org bukan Islam yg meninggal dunia dgn ucapan yg tidak memberi implikasi keagamaan sperti "Saya bersimpati dgn apa yg berlaku kepada anda" atau " kami mengucapkan kesedihan atas kehilangan si fulan dari keluarga anda"

Wallahu'Alam
Sumber : Buletin Al-Ifta

Seringkali kita nampak org Islam dok asyik menyebut p'kataan RIP ni ! terutama sekalinya golongan remaja . yess ! thats why la nak kongsi . dah tahu jugakan bila masa ianya jadi harus & d'larang . geram juga bila nengok ayat " RIP for my kucing " "RIP for my itu ini & blablabla. suka sgt dgn p'kataan RIP tu . huhu. Seboleh-boleh & sebaik-baiknya jgnlah d'gunakan perkataan itu ya sygg . :)

Saturday, 12 July 2014

Segmen Blogwalking "Pink Lady"

http://iolacaviarofficial.blogspot.com/2014/07/2-segmen-blogwalking-pink-lady.html
Klik SINI utk join.
"PINK LADY" wuuuuu , nmpak jak title tu terus mau join laju2. haha. okay, x perlu korang tnya aku suka pink atau tidak. tngok belogg jak pun dah boleh tau yg aku sngt fanatik dgn pink.

Before I start , aku nak tnjuk 1 gmbar yg sdh agak lama aku simpan dlm pendrive aku . hehe . 
*gmbar ni aku simpan dari aku f1 lagi . x pernah padam2 . hehe . really loved this picture . dunno why :') *


Aku minat  PINK since aku primary school lagi smpailah sekarang. kira setia gila gila mau mati lah dgn c'pink ni. Tapi tipulah kalau selama aku bersama dgn c'pink ni xda masalah yg datang. banyak sbenarnya ! masalah yg paling besar ialah bila aku buat kesilapan untuk menduakan c'pink. As you know , hati manusia ni kan pandai berubah2. lewls.
Masa aku d'ting.3, aku mula b'paling arah kpada sepupu c'pink iaitu c'merah. entahlah mcm mana aku boleh t'tarik dgn dia. Mulanya aku just minat biasa2 jak tapi kemudian aku mula addicted dgn c'merah atas sbab2 t'tentu. haha ! Aku makin rapat dgn c'merah dan c'pink pun mula terabai. 

Sejujurnya, perasaan sayang aku dgn c'pink ni x prnah hilang . aku tetap sayang dia even aku spent time tuwentiforhawers(24hour) dengan c'merah. then , pada satu hari tu, masa aku kemas2 barang kat dalam bilik, aku t'nampak c'pink yg dah x seberapa nak lama aku tinggalkan. masa tu aku mcm " weiiii , aku rinduuuuuuu PINK aku !!!" terasa kejam pulak diri ini. 
Yalah ! sekian lama aku bersama dgn c'PINK, senang2 jak aku curang dgn c'merah. huhhhh, pada masa tu aku mula sedar akan kesilapan aku dan pada masa itu jugalah aku buat kptusan utk kembali bersama dgn c'pink. Lepasni , x mau lagi ulang kesilapan yg sama . Pink akn teman aku sampai lah aku dah kahwin even dah tua kerepot nanti sekalipun . haha ! biarlah aku b'sama dia selamanya dan bahagia menjadi "PINKY GIRL'S" hehehe .


 Kisah d'atas adalah 100% benar, cuma ayat'y saja mengandungi unsur2 ke-merapu-an. hahaha.
Much LOVE
  utk PINK LADIES sekalian. muahh muahh. hha XD

Saturday, 28 June 2014

Top Commentators Giveaway by Shikin@Nazeck.

http://drshikinzainal.blogspot.com/2014/06/top-commentators-giveaway-by.html
*tamat bila-bila masa*


PEMILIHAN PEMENANG :
Top commentator x2 [UPDATE]
1 box KWhite38 collagen (RM120) + 
2 Shiseido Mask (RM5).

3rd - 10th [UPDATE] :
2 KWhite38 collagen (RM12) +
1 Shiseido Mask (RM2.50)

Random.org :
 1 KWhite38 collagen X 20 person 
1 Shiseido Mask X 15 person

Thursday, 26 June 2014

Fact About ME :)

Harini aku nak share dgn korang serba sedikit tentang aku .
hehe :)
1. Very sensitive . Kuat nangis dan cepat touching .
2. Fanatik PINK colour dan  juga HELLO KITTY  .
3.Lebih suka menyendiri .
4. Sangatttt x suka lelaki yang merokok  .
5. Salah satu hobi aku ialah tidur tapi x pandai gemuk-ii pun .
6. Suka pendam perasaan huhu .
7. Cerewet .
8. Suka sangat membebel .
9. Kuat makann lol . makan mcm org x pernah makan then badan still sama ja . SADLIFE .
10.  selalu over thinking . ish ish ish .
11.  kalau ketawa punyalaa brabis sampai x ingat dunia  . Astaghfirullahalazim .
12. Selalu buat aksi yang pelik-ii   supaya org ketawa .
13. Kadang-ii marah x tentu pasal .
14.  Suka sangat ejek adik-ii aku sampai diorang nangis . haha . jahatt kan ? tapii sbenar'y aku sayangg diorangg sangat-ii tau .
15. Sentiasa ceria   walaupun tengah terluka .
16. Terus berdiam diri bila tetiba ada something yang buat hati aku ni terluka .
17.  Perangai aku akn jadi mengada-ii sikit bila dengan org yg aku sayanggg . :')
18. Suka muncungkan mulut kalau tengah merajuk .
19.  Kalau b'jalan mau laju saja x suka kalau jalan lambat .
20. Last but not least , aku seorang yang penyayang . hihi .

baa , sampai situ jerr laa serba sedikit tentang aku . nty ada masa aku share lagi . okay ? now , tym to prepare for solat Maghrib .  dhaaaa . jumm Solat Maghrib . hihi . :))

Tuesday, 27 May 2014

SEGMEN : blogwalking CUTI SEKOLAH bersama ayuinsyirah :)

http://www.ayuinsyirah.my/2014/05/segmen-blogwalking-cuti-sekolah-bersama.html
*CLICK BANNER*

Segmen Blogwalking by Izzati Amira :)


Assalamualaikum w.b.t
[ tekan banner untuk join ]

Aktiviti : Happy Blogwalking

Pemenang.
1st & 2nd Top Referral : Washi Tape 1x ( sorang satu atau sorang dua maybe?? heee. )
4x Random : '19Capri' button badge 1x

Tamat : 17 Jun 2014

Selamat join !


But first , Let me take a SNELFIE . hahaha !



" SNELFIE ? ehhhh , engko typo tuh . bukan snelfie lah , tapi selfie !"  
hahaha . *b'monolog sendiri*


betul apa snelfie . korang pikir perkataan SELFIE jak kah yg wujud ? NO NO NO . snelfie pun ada tau . hoho . aku jumpa perkataan snelfie ni kat Urban Dictionary :D

" ehh , apa tuh Urban Dictionary ? mcm first time jerr dgr "

haha . for me yess . memang first time dgr pasal si Urban ni . lewls ! siannnnn . x tahu mcm mana nak explain . better korang cari sendiri lah k kat pacikk google . hiks . ;) okay b'balik kpda SNELFIE . ianya mrupakan gbungan p'kataan antara SNEEZING + SELFIE . means , korang nak bersin time selfie lah mcm tu . haha . Got it ? okayyy , good ^^

" But First , let me take a Snelfie " 
haha . ni aku ambik gmbar kat google . ntah sapa punya pic la jadi mangsa . haha . lewls ! yg pasti manusia ni bukan tinggal kat Malaysia . haha . soryyyy k :D

All Of Me - John Legend [lyrics] :)


Already changed my blog songs ^^ hehe . first time dgr terus addicted ohh dgn lagu all of me ni . terus tukar jadi lagu blog . hiks :D so , ni lirik dia . enjoyyy :)


What would I do without your smart mouth?
Drawing me in, and you kicking me out
You've got my head spinning, no kidding, I can't pin you down
What's going on in that beautiful mind
I'm on your magical mystery ride
And I'm so dizzy, don't know what hit me, but I'll be alright

 

My head's under water
But I'm breathing fine
You're crazy and I'm out of my mind

 

'Cause all of me
Loves all of you
Love your curves and all your edges
All your perfect imperfections
Give your all to me
I'll give my all to you
You're my end and my beginning
Even when I lose I'm winning
'Cause I give you all of me
And you give me all of you, oh

 

How many times do I have to tell you
Even when you're crying you're beautiful too
The world is beating you down, I'm around through every mood
You're my downfall, you're my muse
My worst distraction, my rhythm and blues
I can't stop singing, it's ringing, in my head for you

 

My head's under water
But I'm breathing fine
You're crazy and I'm out of my mind


'Cause all of me
Loves all of you
Love your curves and all your edges
All your perfect imperfections
Give your all to me
I'll give my all to you
You're my end and my beginning
Even when I lose I'm winning
'Cause I give you all of me
And you give me all of you, oh

 

Give me all of you
Cards on the table, we're both showing hearts
Risking it all, though it's hard

 

'Cause all of me
Loves all of you
Love your curves and all your edges
All your perfect imperfections
Give your all to me
I'll give my all to you
You're my end and my beginning
Even when I lose I'm winning
'Cause I give you all of me
And you give me all of you

 

I give you all of me
And you give me all of you, oh 


Enjoyyy it guys ! :)

Friday, 23 May 2014

GIVE AWAY CONTEST: WIDE HALFMOON SHAWL :)

http://adaabdullah.blogspot.com/2014/05/give-away-contest-wide-halfmoon-shawl.html
*click banner*

It's Tough to be a TEENAGER ! :')




It's tough to be a teenager , no one really knows . What the pressure is like in school , this is how it goes . I wake up every morning and stare into this face . I wanna be good lookin' but I feel like a disagree . My friends they seem to like me if I follow through with their dare . But when I try to be myself , they never seem to care ! My moms , well she keeps saying I gotta make the grade while both my parents love me , it slowly seems to fade . It seems like everyone I know is trying to be so cool . And every time I try , I end up just a fool . :( sometimes life's not fair ! I wish I had somewhere to go . :')


Tuesday, 20 May 2014

MAKI anak sebab tertidur !



Malamm yang sepi pi pi , aku nak update entry . haha . lol . Look at the tajuk . huhu . korangg rasa patut tak MAKI anak hanya kerana anak tertidur ? ohhhhh nooooooo !! SEMESTINYA TIDAK lah kan . kalau just marah , tu masih boleh diterima . tapi kalau dah maki tuh . adoiiiii ~ 

ceritanya mcm ni , pagi tadi masa nak pegi sekolah . mcm biasa lah tunggu bas mini . x lama begitu , adalah satu bas ni . di dalam bas tu , ada seorang pakcik dan anknya . aku pun naik bas tu & duduk di kerusi belakang diorang . kemudian pakcik tuh & anaknya turun dekat pasar Mawar . Mula2 , pakcik tuh sorang jak yg turun . aku heran kenapa anaknya x turun2 ni . lahhh ~ rupanya dia tertidur . Apalagi yg si bapa ni . terus lah marah2 anak dia . pertama , aku x hiraukan . kusyuk ulangkaji (sangat) haha . tapi lama2 kesian pula dgn budak ni . aku pun tolong laa kejut kan dia . akak kat sebelah dia pun tolong sama juga . bikin geram juga sbenarnya sebab pun ni liat sngat mau bangun . bapa dia dah membebel habis dan bermulanya lah sesi memaki nya tuh . 

Pakcik tu ckp "Bodoh betul kau ni . bagus kau x payah ikut pegi pasar ! tidur saja kerja kau ! Sial . buat malu aku saja . Babi punya anak !" Bila anak dia bngun dia pun terus tarik bawa turun . kesian tau . yg kami dalam bas ni pun hanya mampu menggelengkan kepala & mengucap . Manalah anaknya x mengantuk kalau awal pagi lagi di bawa ke pasar . masa tu mcm dekat2 nak pukul 6 am . maybe subuh mereka ke pasar .  

Husnudzon sajalah kan ? mungkin bapa dia malu sebab lama betul anak dia mau bangun . orang lain lama sudah menunggu mau naik tu bas . tapi x patutlah maki anak macam tu . kami d'dalam bas yg melihat ni pun mula gerammmm . tapi siapa lah kita nak larang . xda hak pun . hanya boleh mendoakan dan melepaskan geramm di hati . haha .

lepas kejadian tu , teruss hilang mood aku nak ulangkaji awal pagi gegara dgr orang maki2 ni . 
huhu .  x sukewww lerr ! hha :3 spoil benorr .  

Monday, 19 May 2014

Segmen Blogging + Menang Hadiah :)



KLIK BANNER UNTUK JOIN

Salam 1 Malaysia. Segmen terbaru kini dilancarkan! Tujuan segmen ini diadakan untuk beramah mesra sesama blogger. Yang tak kenal, kini boleh berkenal-kenalan. Menambah rakan maya. Yang bestnya segmen ini menyediakan hadiah menarik buat pemenang bertuah!

HADIAH:
USB Flash Drive/Pendrive 8GB
Jewellery Fashion 1 set
Novel
T-Shirt
Fridge magnet
Keychain

Segmen Blogging + Menang Hadiah! anjuran dan tajaan Yumida

TAMAT: 29 MEI 2014 – Jam 11.59 malam

Friday, 16 May 2014

Mini GA Cash RM50 by Emas Putih #part3


As-Salam
[ Tekan banner di atas kalau nak join ]

Mini GA Cash Rm50 by Emas Putih #part3 ini dianjurkan oleh Emas Putih

Thursday, 1 May 2014

Aceraceae Trees :)

Korang tahu tak apa itu "Aceraceae Trees" ? haaa ~ Aceraceae ni nama saintifik bagi Pokok Maple & Acer . Untuk pengetahuan korang , pokok ni xda kena mengena dgn jenama Laptop Acer tuh yerr :D hihi . Actually , perkataan Acer berasal dari perkataan Latin yang membawa makna tajam iaitu merujuk kepada ciri2 unik di hujung daun maple itu yang runcing & tajam . :)


Ada 129 spesies pokok maple yang terdapat di seluruh Asia , Eropah , Utara Afrika & Amerika Utara . Terdapat banyak jenis pokok maple daripada jenis kecil mahupun rendang (setinggi 10-45 meter yang tergantung kepada spesisnya) . Pokok maple mempunyai 3-5 (kadang2 lebih) cantuman daun meruncing yang membentuk satu daun yang lebar menjadikan bentuk daunnya sangat menarik & cantik . haaa ~

Pada penghujung musim panas , apabila tempoh siang semakin pendek , warna hijau daun maple akan bertukar dari hijau ke warna lain seperti oren , kuning , ungu , mahupun ke warna keemasan . 
hmm , bnyak warna daa dia boleh tukar . menarik kan ? hehe . Agak2'y mcm mana lah boleh terjadi mcm tu . Hebat sungguh kuasa Allah kan ? Subhanallah . :)

Oh ya , kalau x silap aku . Daun Maple ni telah dijadikan simbol bendera negara Canada kan ? 


Selain dari sirup maple yang terkenal , batang pokok maple juga mempunyai nilai komersil . Disebabkan keunikan'y terutama pada musim luruh , ia menjadi tarikan pelancong untuk mengabdikan kenangan indah panorama di beberapa tempat di dunia seperti Central Ontario & Western Massachusetts :) hee . dua tmpat tu jerr yang aku tau . tempat lain pun maybe ada juga tapi x pasti dekat mana :) so ? dah tahu la kan serba sedikit tentang pokok maple ni ? hoho - aku pun bukan tahu bnyak sngat pasal maple ni . sikit2 jerr , tu pun t'baca dalam majalah . ^^